Space iklan

Pidato/Sambutan Bahasa Sunda Penyerahan Calon Pengantin Pria (Contoh 1)

Posted by Deni Koswara on

Assalamu’alaikum warrohmatulloh Wabarokatuh

http://www.mawarnada.com/
Perlu digaris bawahi bahwa ini adalah salah satu Contoh Pidato Bahasa Sunda yang pernah digunakan penulis pada saat penyerahan calon pengatin pria di daerah Cipatat Kab.Bandung Barat,yang merupakan hal pertama membuat konsep pidato secara tertulis karena biasanya dilakukan secara spontan,hal ini dengan tujuan untuk lebih terarah meskipun dalam pelaksanaanya sering keluar konsep (Improvisasi dengan gugup/balelol :D maklum tahap Belajar) dan tentu dengan tujuan ingin berbagi dengan anda yang saat ini sedang mencari Contoh Pidato Bahasa Sunda terutama dalam hal penyerahan dan penerimaan calon pengantin dalam Bahasa Sunda.

Saya menyadari bukan ahli pidato,hanya mengandalkan kepercayaan dan keberanian saja (Modal nekad sambil belajar juga),apalagi pidato/sambutan menggunakan Bahasa Sunda (Meskipun saya sendiri orang Sunda),harus betul-betul menguasai Undak-Usuk (Etika/Aturan,Tatakrama) Bahasa Sunda yang sudah baku dipergunakan di Tatar Pasundan,antara lain cara bersikap,intonasi dan memilih Bahasa untuk orang lain atau Bahasa untuk usianya di atas kita.

Ini hanya Naskah Contoh Pidato Penyerahan Calon Pengantin Pria,yang jauh dari sempurna dan silahkan sesuaikan dengan kebutuhan baik redaksi yang harus dirubah atau ditambahkan,sebagai contoh saya menggunakan konsep ini pidato tidak menghabiskan waktu 5 menit,saya pertimbangkan sudah cukup dari pada berlama-lama bicara kesana-kemari sedangkan perut pengiring rombongan pengantin sudah keroncongan:D,karena hal utama adalah Ijab Kobul/Akad Nikah.

Contoh Pidato/Penyerahan Calon Pengantin Pria Bahasa Sunda

Assalamu’alaikum warrohmatulloh Wabarokatuh
Bismillaahirrohmaanirrohiim,
Alhamdulillaahilladzii ja’alnaa minan naashihiina,Wa-afhamanaa min’uluumil’ulamaa-ir roosikhiina,Wash sholaatu wassalaamu’alaa man nasakho diinuhu adyaanal kafaroti wath thoolihiina,Wa’alaa aalihi wa-ash-haabihil ladziina kaanuu bi tamassuki syarii’atihi shoolihiina,Ammaa ba’du.

Saba’da na Puji sinareng syukur disanggakeun kanu kagungan urang sadayana Alloh SWT,tamada estuning kukersaning mantena urang tiasa kumpul ngariung bongkok ngaronyok di ieu wewengkon,mugia pareng rohmat sareng barokahna,Amin ya robbal ‘alamin.

Salam sinareng sholawat mugia salawasna langgeng ngocor ka jungjungan urang sadaya Nabiyana Muhammad SAW,kasadayana kulawargana,para sahabat,kasadayana umatna tug dugika ka urang salaku umatna anu sami tumut manut kana ajaran mantena,mugia urang sadayana kenging syafaatna engke diyaumil akhir,Amin ya robbal ‘alamin.

Bapk-bapak,Ibu-ibu,adi-adi sadayana hormateun simkuring,kasadayana warga masyarakat wewengkon (Sebutkan nama tempat/Jika di gedung tidak perlu dipergunakan) ka para sepuh,ulama,ustadz sinareng ustadzah,Bapak RW katut rengrengana,hususna ka Shohibul bait kulawarga Bapk/Ibu (Sebutkan nama orang tua calon pengantin wanita) Simkuring asmana kulawarga Bapak/Ibu (Sebutkan nama orang tua calon mempelai pria) ti Bandung ngahaturkeun wilujeng tepang,patepung lawung paamprok jonghok,hapunten anu kasuhun boh bilih dongkapna simkuring saparakanca kirang tata titi duduga sareng peryogana,mugia kersa ngahapunten kana sagala rupi kakirangana.

Sababaraha minggon kapengker simkuring kasumpingan sepuhna calon panganten pameget,disarengan saurna “Wayahna pangjajapkeun anu wastana (sebutkan nama calon mempelai pria),anjeuna bade ngarambah sagara rumah tangga ka urang Cipatat,sakantenan pang nyerenkeun”,manah bingah amar wata suta bingah kagiri-giri kitu panginten sasauran ki Dalang.

Naha bingah? kumargi kahiji mugia seja niat ibadahna Cep (Sebutkan nama calon mempelai pria) ngadahup ka Neng (Sebutkan nama calon mempelai wanita),sing kalebet kawajiban kumargi Insyaalloh urang du’a keun kusadayana mugia Cep (Sebutkan calon mempelai pria) sing kalebet pameget anu mampuh dina nyumponan syarat sareng rukun nikahna,sing janten kulawarga anu sakinah,mawadah tur warohmah,Amin ya robbal ‘alamin.

Anu kadua bingah nambihan deui kulawargi urang Cipatat,mugia sing pareng kabeungkeut ku tali silaturahim,anu katilu bingah tiasa sakantenan amengan,kaleresan simkuring saparakanca kalebel Group OKP,maksadna “Orang kurang Piknik”,janten sakantenan amengan.

Mung aya hanjakalna nyaeta sepuhna miwarangna nganggo basa wayahna,janten naha teu aya deui ahlina anu kersa dipiwarang nyerenkeun?,margi hapunten simkuring sanes pujangga anu biasa ngareka basa,mung sakieu buktosna hapunten anu kasuhun.

Kumargi mandat amanah parantos aya tisepuhna calon panganten pameget,ayeuna simkuring bade ngaguar hal anu utami nyaeta,bade ngadugikeun pamaksadna nyaeta nyerenkeun ku cara 5M :

M kahiji,mangga nyanggakeun calon panganten pameget anu wastana Cep (Sebutkan nama calon mempelai pria) kanggo ngalakasanakeun Ijab khobul/Akad nikah,diluhur sausap rambut dihandap sahibas dampal,estuning sabeuleugeunjeurna.

M kadua,Mangga nyanggakeun cacandakanana,sanaos mung saukur barang sapira,mugia sing janten bukti pamatri ati,nyampurnakeun deudeul du’a ti sepuh oge ti sadayana wargina,mugia janten panambih kabingah oge hatur lumayan.

M katilu,Mung sakitu anu kapihatur,hapunten anu diseja mugia tikawit dugika ahir simkuring cumarios mugia urang sami waspaos sareng sapagodos ngarah enggal permios.

M kaopat,mangga simkuring bade nyanggakeun ieu microphone ka panata acara.

M kalima.mangga atuh urang taruang...eh lepat maksad teh mangga Simkuring bade calik deui,sigana engke taruang mah sarengsena panampian nya :D ?

Sakitu anu kapihatur,hapunten anu kasuhun bilih aya basa kirang merenah,bilih kasiku catur ,katajong omong,karumpak carita,tawakuf anu diseja.

Baarakallaahu laka,wa baaraka 'alaika,wa jama'a baynakumaa fii khair.
Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adhaban-nar
Wallahul muwaafiq ilaa aqwamit thariq.
Wassalamu'alaikum Warrohmatuloh Wabarokatuh

Previous
« Prev Post

Related Posts

12:53:00 PM

4 komentar:

  1. hatur nuhun
    mung punten
    microphone sareng tuang mah sae teu didugikeun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mangga pangersa eta mah tiasa diluyukeun sareng kahoyong

      Delete
  2. Mantap, guyona cekap lah kanggo bumbu komunikasi sreng spados teu formal teuing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haturnuhun kana kasumpingana, hapunten simkuring nembe diajar.

      Delete

Koreksi atau saran silahkan masukan pada kolom komentar,mohon tidak mencantumkan link aktif